söndag 16 maj 2010

Ekologisk hudvård från Clearly Gone

Testade ekologisk hudvård för ansiktet idag från svenska Clearly Gone. Är som ni vet alltid försiktig med nya hudvårdsprodukter, men blev både positiv och lite fundersam över det här konceptet.

Clearly Gone ekologisk hudvård består av följande 3 produkter och ingredienser:
 • Natural Cleanser- Ekologisk ricinolja och Ekologisk olivolja, 149 kr
 • Natural Moisturizer- Ekologisk kallpressad jojobaolja, 149 kr
 • Natural Cleansing Cloth- Polyesterduk för hudrengöring, 49 kr
Produkterna finns att köpa på ekologiskhudvård.se. Ska också nämna att Cleansern finns för både torr, normal och fet hy.

Grundtanken bakom Clearly Gone är enkelheten - få produkter med få ingredienser. Resultatet blir en nästan helt doftlöst ekologisk, naturlig hudvård komponerad av rena vegetabiliska oljor. Det jag blir lite fundersam över är att rengöringen "bara" innehåller ren jojbaolja. Och förstå mig rätt nu. Det är inget fel med jojobaolja. Tvärtom är det en helt suverän vegetabilisk olja för rengöring. Men jag ställer mig frågande till varför produkten inte marknadsförs som "Kallpressad Jojobaolja"? Varför har Clearly Gone bytt namn till "Natural Moisturizer"? Även Cleansern, rengöringen, är ekologisk hudvård komponerad av endast två vegetabiliska oljor. Å andra sidan kan man inte säga annat än att det här verkligen är ren, enkel, naturlig hudvård.

Naturlig, ekologisk hudvård av vegooljor + en rengöringsduk

Natural Cleanser- Ekologisk ricinolja och olivolja

Ricinoljan är en av de fetaste oljor som finns. Det tar minst en timme för huden att absorbera den. Därför är den idelisk som rengöringsbas i ekologisk hudvård. Ricinoljan hjälper till att fånga upp smutsen från djupet i huden samtidigt som den skyddar och mjukar upp. Olivoljan är också en mycket fet vegetabilisk olja som bland annat har läkande egenskaper för huden.

Så gjorde jag: Masserade in Cleansern i ansiktet. Som makeupborttagning funkade den alldeles utmärkt. Skön, effektiv och återfuktande.

Natural Cleansing Cloth

En supermjuk rengöringsduk som påminner om en blandning mellan fleece och frotte.

Så gjorde jag: Blötte duken i varmt vatten och vred ur den. Lade den över ansiktet ca 30 s. Torkade sedan bort oljan och smutsen med mjuka rörelser. Verkligen skön naturlig hudvård. Kändes som jag varit på ansiktsbehandling. Ansiktsduken var underbar. Så soft!

Natural Moisturizer- Ekologisk jojobaolja

Är en storkonsument av jojobaolja sen tidigare. Varför? Jo, för att Jojoban har en alldeldes speciell förmåga att ta sig in djuare huden än någon annan olja. Den är både mjukgörande och skyddande. Den sägs också vara läkande och ha en mild anticeptisk förmåga. Den är också lovley som hudrengöring eller för massage.

Så gjorde jag: Masserade grundligt in oljan i ansiktet. Kan tyckas underligt att tvätta ansiktet med fet olja. Men faktum är att huden känns mycket ren och mjuk efteråt. Personligen har jag alltid välsminkat face. Och har du detsamma så rekommenderar jag inte att du smörjer ansiktet med jojobaoljan precis innan sminket ska på. Då kommer sminket sannolikt inte att fästa. Bättre då att använda den efter att du tagit bort all makeup (i mitt fall på kvällen, innan sängdax.)

Sammanfattningsvis bevisar Clearly Gone att hudvård inte behöver vara komplicerat. Och jag tycker att det här är precis vad naturlig, ekologisk hudvård handlar om. Enkelthet, renhet, effektivitet och resultat.

19 kommentarer:

 1. Hej, hej. Jag köpte Clearly Gone för acne för några år sen men jag tror att det var liknande ingredienser som du beskriver. Det funkade för mej iaf. häls/Stina

  SvaraRadera
 2. Det är ju den kända "oil cleansing method". Jag gör samma procedur men har köpt separat ricinolja och blandade ca 30% av den med jojobaolja och solrosolja till en egen rengöringsolja. Det funkar asbra ju! Trots att jag har fet hy. Men jag kanske ska investera i en mjukare handduk, för det lät så skönt att den från Clearly Gone är så mjuk. :)

  SvaraRadera
 3. Stina: Roligt att dom funkade för dig. Tycker verkligen att den är super för ögonmakeupen också =)

  Kattis: Alltid bra och smart att trolla ihop saker hemma, då vet man ju vad man får =)
  En riktigt tjock och go frottehandduk av bra kvalite är nog lika skön.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vad roligt att ha hittat din blogg. Jag är själv ett fan av naturlig hud- och hårvård om än en nybörjare. Jag har provat mig fram och använder nu endast olja (oftast mandelolja) som rengöring, hårmask, och hudkräm. På dagen använder jag 100% pure´s ansiktskräm med granatäpple med spf 20. Jag har blivit extremt kräsen med produkter även de som är märkta som ekologiska. Har du några tips angående naturlig hårvård? Själv kör jag balsammetoden med lush vegansese shampoo. Har du testat 100% pure?

  Mvh Sarah

  SvaraRadera
 5. Kombinationen OCM och jobaolja är verkligen inte du. Så okomplicerat! Vad jag har svårt för är alla dessa tvättdukar som går åt. Smink och smuts fastnar ju liksom i duken och det känns som jag måste slänga dem i tvätten med efter varje användning. Eller hur gör du?

  SvaraRadera
 6. http://groovygreen.blogg.se21 maj 2010 03:15

  dum skulle det ju vara inte "du" ;)

  SvaraRadera
 7. Sara: Just shampo och balsam har jag inte hunnit exprimentera med än. Det dimper ner så mycket hudvård i brevlådan att tiden inte vill räcka till. Men det kommer att dyka upp längre fram. 100% pure har jag inte testat, men nu blev jag nyfiken =)

  Jenny: Haha, jag undrade först vad du menade. Jag använder en polyesterduk från Clearly Gone. Måste verkligen ge den beröm. Tvättar man den med en vanlig hård handtvål blir resultatet kanon. All olja och makeup åker med tvålen. Men jag tvättar den i maskinen en gång i veckan, man ska ju vara försiktig med bakterier i ansiktet.

  SvaraRadera
 8. Jag har också testat rengöringen och gillar den skarpt. Känner mig dock ganska torr efteråt. Och det hade ju känts bättre med en naturlig duk snarare än polyester. Tänkte testa med vanlig bomull och se om det funkar lika bra.

  SvaraRadera
 9. Jag letar med ljus och lykta efter hudvårdsprodukter och smink som jag tål och då är det bra med få ingredienser. Men bara jojobaolja som fuktkräm i ansiktet funkar inte på mig, jag blir lika torr i huden efter en stund igen. Jag vill så gärna använda rena och hälsosamma produkter, men dilemmat är att jag bara tål de kemiska smörjorna. Får allergiska reaktioner eller acne av många naturliga produkter (bla. Hauschka, REN, Weleda, Dermanord), men har inte gett upp hoppet att hitta något som funkar! Ska följa dina tips och fortsätta testa. Bor också i Göteborg förresten!

  SvaraRadera
 10. naturligtsnygg: javisst, bra idé med bomull, återkom gärna med hur det funkade:) Själv har jag lite egna idéer på hur man kan använda något annat material än polyester, men det återstår att testa.
  Katrin: ja, det är inte lätt att hitta rätt. Huden är i högsta grad ett egensinnigt organ men du ska se att rätt som det är så träffar du mitt i prick. Jag kommer självklart att tipsa om mer intressant ekologisk hudvård framöver. Stay tuned!

  SvaraRadera
 11. Undrar lite på det Kattis skrev om att blanda sin egen rengörningsolja, lät hur bra som helst!!!
  Vill gärna prova, men om jag ska göra det själv undrar jag hur mycket av varje olja (ricinolja, jojobaolja & solrosolja) man ska blanda ihop??
  Hoppas ni kan svara! =)

  SvaraRadera
 12. Förresten Ekologisk hudvård vad använder du för hudvårds produkter???
  Något att rekommendera för en 23-årig tjej som nyligen har fått probelm kring pannan med finnar. Har blandhy samt känsligt, därav vill gärna ha något som är ekologisk och inte med så många kemikalier som det finns i många produkter.
  Tack igen, hoppas på ett svar =)

  SvaraRadera
 13. Ami: jag använder ofta en rengöringsolja som jag blandat själv och som består av 70 ml jojobaolja och 30 ml ricinolja. Det funkar fint för min hy. Det som skiljer olika vegetabiliska oljor åt är fettsammansättningen, och det är detta du behöver "synka" med just din hud. Jojoba tillhör halvfeta oljor, Ricin tillhör feta oljor och solros är en relativt torr olja. Grundregeln är att fetare oljor tar huden upp långsamt och tvärtom med torrare oljor; i gengäld är effekten av fetare oljor mer långvarig medan torrare går snabbt in i huden med en mer kortvarig effekt.

  För att få fram en rengöringsolja som passar din hud, får du helt enkelt testa dig fram. Jag har själv känslig hy, så kanske passar min kombination med Jojoba och Ricin även dig.

  Vad gäller ekologisk hudvård så finns det förstås massor att välja från. Har du problem med finnar så är min erfarenhet att lägga krutet på rena, enkla, ekologiska produkter som ex. Spiezia Organics som du hittar på den här länken på Eleven. (I dessa hittar du definitivt inga kemikalier.) Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Ekologisk hudvård: Tack för ett snabbt svar!

  Det som jag undrar med rengörningsoljan är, om du bara använder den för rengörning, och sen tvättar bort den och/eller om du använder den istället för ansiktskräm under dagen typ???

  Och har du tips på flera sidor där jag skulle kunna hitta bra ansiktsprodukter, helt en bra ansiktskräm??
  Tack på förhand! =)

  SvaraRadera
 15. Ami: jag använder vegetabiliska oljor framförallt som rengöring på kvällen för att ta bort make-up. Jag använder dem inte istället för ansiktskräm, men däremot använder jag flera ansiktskrämer som innehåller vegetabiliska oljor. (Hängde du med?:))

  Eftersom du säger att du har känslig hud skulle jag kunna rekommendera den här!ansiktskrämen från Weleda. Som du ser innehåller den ett fåtal ingredienser, bland annat Mandelolja. Kanske är den något för dig.

  SvaraRadera
 16. Jag har tvätta min hud med oliv samt ricinolja länge och min hud blev mycket bättre. Dock bara med 10% ricin i min blandning då den torkar ut min hud. Kan inte köra blandningen varje dag då jag blir torr.

  Vad jag undrar är om jag kan byta ut oliven mot jordnötsolja. Gillar inte olivoljans doft alls.

  SvaraRadera
 17. Hej Joakim, kul att din hud blivit bättre med vegooljor. Jordnötsoljan är så vitt jag vet inte direkt kompatibel med Olivoljan, då Jordnötsoljan tillhör kategorin "halvfeta" Vegetabiliska oljor.
  Avokadoolja eller Macadamiolja kan däremot fungera som substitut till Olivoljan; de har ungefär samma fettsammansättning. Du hittar dessa oljor på Bodystore

  SvaraRadera
 18. Tack. Avokadoolja har jag provat men det doften gillade jag inte alls. Ska kolla upp macadamiolja.

  SvaraRadera
 19. Natural Cleansing Cloth verkar vara en bra produkt. Ahh något att ta in till min Butik tack ekologisk hudvård

  SvaraRadera