söndag 2 maj 2010

Ekologisk hudvård - äntligen hittade jag rätt mineralmakeup!

Det finns massor av bra produkter för ekologisk hudvård, men naturligt smink letar jag efter med ljus och lykta. Och utan att riktigt ha gett det en ärlig chans har jag länge varit negativt inställd till mineralmakeup. Har förvisso testat ett par välkända märken men då har min hud inte mått bra. Följden blev liksom alltid svidande, röda utslag och därför trodde jag länge att mineralmakeup inte var något alternativ för mig. Men det var det faktiskt. Som du snart ska få läsa.

Som jag skrev i inlägget Tipsa mig om ekologisk hudvård och make – up angående ”bristen” på bra naturlig kosmetika och ekologisk hudvård så är jag just nu på jakt efter ett bra naturligt smink. I samma veva tipsade syrran mig Cailyn, ett amerikanskt märke med naturlig hudvård och smink som hon själv använt, och som jag inte testa. Syrran berättade också att Cailyn fanns att köpa i Purecosmetics butik på Drottninggatan i Göteborg. Givetvis begav jag mig genast dit.

I butiken förklarade jag mina dåliga erfarenheter av mineralmakeup och fick då reda på vad det var i sminket som irriterat min hud - ett ämne som heter bismuth. Korrekta namnet är vismutoxidklorid, en biprodukt vad framställning av bly. Vismutoxidklorid är ljusreflekterande och har en mycket god förmåga att fästa på huden. Dessutom är det billigt att producera och används därför som utfyllnad i många mineralprodukter. Produkterna blir också tyngre, vilket resulterar att man kan ha mindre innehåll i förpackningarna. Dock har det visat sig att Bismuth kan framkalla överkänsliga reaktioner i huden. Vilket jag som sagt själv erfarit.

Smink och ekologisk hudvård att tycka om

Cailyns produkter däremot är helt fria från bismuth, parabener och mineraloljor. Dessutom är de berikade med jojobaolja som verkar både läkande och skyddande på huden. Därtill jobbar de olika mineralerna med varandra och bildar tillsammans ett naturligt solskydd. Mao: Smink och ekologisk hudvård att tycka om.

I Purecosemtics butik blev jag sminkad av den mycket trevliga och proffsiga Catharina. Och trots att min 2,5-åriga, mycket uttråkade dotter satt och gapade och kastade smörgås på det blankpolerade golvet provade Catharina tålmodigt fram en schysst nyans av både foundation, rouge och mineralbronzer. Den här gången varken sved eller kliade det. Resultatet blev helt enkelt fabolus! Jag fick en jämn och vacker hy, kände mig sminkad samtidigt som sminket kändes lätt som en fjäder mot hyn.

Härlig candybag med make – up

Så nu kom jag hem med en liten candybag från Purecosmetics:
 • Cailyn. Pressed mineralfoundation. Nude, nr 5. 395:-
 • Cailyn Mineralbronzer nr 10. 289:-
Blir så glad av att få komma hem med ny, vacker och glittrig makeup! Resultatet blev lika fint och jämnt som i affären. (Annars tycker jag att smink på något lurigt vis oftast inte är lika fint hemma i det otrevliga badrumsljuset.)

Nu tror jag bannemej att jag skulle kunna byta ut de delar av min makeup väska som jag tidigare saknat alternativ till :) Äntligen! Och du: håll utkik för jag kommer att skriva om fler läckerheter från Cailyns hyllor framöver.

12 kommentarer:

 1. hej vart kan man köpa dem ifrån ? kram

  SvaraRadera
 2. Precis som du reagerade jag också negativt på Bismuth och blev alldeles röd i skinnet. Inte kul, speciellt då man köper mineralsmink för att det ska vara "naturligt" och då vill man inte ha restprodukter till bly i ansiktet. Men Caylin verkar ju bra iaf. /Sanna

  SvaraRadera
 3. Man kan köpa dem på purecosmetic.se eller i deras butik på Drottninggatan i Göteborg =)

  Sanna: Håller verkligen med. Det är synd att det är så få som känner till att en del mineralmakeup innehåller bismuth. Vi får helt enkelt sprida budskapet ;)

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Jag har tidigare haft fruktansvärda problem med min hud,testat allt mellan himmel och jord i princip. Även dyra och tidskrävande behandlingar. Tyvärr blev det ingen förbättring med rosenserien för min del, men jag fick tipset av min väninna i Göteborg att nästa gång jag åkte ner gå in och få en ny sorts mineralprodukt som nu fanns att få tag på i Sverige, och det var just Cailyn. Jag blev så mycket bättre i hyn så jag förstod inte hur detta kunde vara möjligt.

  Huden syresätts tydligen med aminosyror(?) och har även acneläkande och porsammandragande effekt, inte alls som det skrevs tidigare att man ska vara utan mao för denna produkt har inte talker, inte heller skimmermetaller som kan orsaka hudutslag. Jag ville dock ytterligare förbättra mitt resultat och fick vid ett senare tillfälle även hjälp med hudvården på samma ställe.

  Ren skincare, som är ett märke helt fritt fån den minsta kemikalie eller syntet där huden lär sig att läka ut det problem man vill jobba med.
  produkterna som jag köpte blev en av mina bäst investeringar. Jag köpte en detox mineralmask och dagkräm och rengöring för min blandhy till det kostade jag på mig ett serum med olika omega samt guldalger(?).
  /Mikaela

  SvaraRadera
 5. okej tack :)bor tyvärr i uppsala men ska titta på hemsidan.kram /Elin

  SvaraRadera
 6. Jag använde id sminket innan jag fick tipset att kolla in den matta Cailyn mineralfoundation.
  Jag gillar verkligen att det går supersnabbt att
  lägga sin morgonmake.
  Jag har faktiskt fått en hel del komentarer hur fint sminkad jag är nu för tiden,tänk om dom visste att jag numera bara lägger ca 5 min istl
  för mina normala 25... I love!
  /Sandra

  SvaraRadera
 7. Åkte ner från Skövde för att handla mitt mineralsmink.
  Tyckte inte att hemsidan fungerade nåt vidare
  eftersom inget ligger upplagt i princip.
  Men sist jag var nere talade tjejen som jobbade där om att det gick jättebra att ringa dit och
  prata med dom vad man ville ha och vilken färg
  o så.
  Jag fick en ny färg till sommaren på min mineralfoundation som passade perfekt,så det gick jättebra.
  Elin

  SvaraRadera
 8. Kan tipsa om Tikei's mineralsmink som är toppenbra utan bismuth. www.tikei.se Tycker att deras foundation, concealer och puder är de bästa mineralsminprodukterna jag testat! Dessutom till ett mycket förmånligt pris! Man kan dessutom beställa prover innan på foundation och testa vilken nyans som passar bäst.

  SvaraRadera
 9. Dr.Hauschka har makeup också som både är naturligt och ekologiskt.
  http://shop.drhauschka.se/se/grp/summer-impressions.php

  SvaraRadera
 10. Hej du!
  Jag har, som dig, också haft problem med huden och köpte nyss cailyn pressed mineralfoundation. Var hur snyggt som helst när hon sminkade mig i butiken men morgonen där på var pudret annorlunda på huden. Såg grå och allmänt livlös ut, är det något du också upplevt? Funderar på att gå tillbaka och säga något, så ska det ju inte vara... kram Kristina

  SvaraRadera
 11. Angelika Malygina28 december 2010 04:20

  Hej
  det finns fler märken som tillverkar ekologisk smink. Förutom Dr Hauschka som nämns ovan finns det Dermanord, som är faktiskt ett Göteborgs baserat märke. Maria Åkerberg som började experimentera med icke petrokemiska hudvårdsprodukter för 20 år sedan har gjort en fantastisk resa med sitt arbete och är en av profiler media skriver rätt mycket om. gå in på deras hemsida dermanord.se Förut kunde man bara köpa deras produkter i salonger eller direkt från dem, men nu har även Life-butiker börjat sälja dermanords smink.
  Sedan finns det något som heter Santé. De har lång erfarenhet av smink. Dr Hauschkas consealer är helt fantastisk, precis som deras mascara. Dermanord har underbara läppglanssorter. Rekommenderar!

  Dessa märken är helt fria från alla möjliga konstigheter och tillsatser. Id är inte alls ekologisk eller "naturlig". Detsamma gäller alla body shops produkter. Det innehåller bara ren smörja. Deras enda marknadsföring har varit att de inte testar på djur. Men i konsumenternas huvud är något som är snällt någonstans (mot djur) lika med snällt överallt (naturen och mig). Så är det inte. Body shop stoppar in samma skit i sina produkter, som vilken annan tillverkare som helst, L'oreal, Lumene eller Max factor. Jag har varit intresserad av detta sedan 2003 då jag hamnade på föredrag om naturkosmetika på Axelsons gymnastiska institut (se axelsons.se, de ha ett sådant 20/1 tyvärr bara i Stockholm). Rekommenderar verkligen!

  SvaraRadera
 12. Hej! Tack för en rolig blogg!! Tänkte bara tipsa om ett mineralogers som jag älskar!! Finns dessvärre inte i Sverige än (?) men i bl.a England ,Australien och på nätet. Märket heter Bella Piere och pudret finns både i lös och kompakt form. Använt det i över 2 år nu och färgerna passar mycket bättre än de som t.ex id har att erbjuda. Värt att testas!
  Sandra

  SvaraRadera