onsdag 3 mars 2010

Recension-Nutriganics Smoothing Eye Cream


"Underbart är kort"

Pris: ca. 195:- på the Bodyshop

Innehåll: Naturlig och ekologisk hudvård. Hela Nutriganics hudvårdserie är certifierade av Ecocert. Certifieringen garanterar att minst 95% av ingredienserna är av naturligt ursprung och minst 10% är ekologiskt odlade. Du kan läsa mer certifieringen på thebodyshop.se

Viktiga ingredienser i Nutriganics Smoothing Eye Cream: Blåklintsvatten, jojobaolja, babassuolja, aloevera, fläder, timjan och rödmalva.

Det här är en sval, pärlemorskimmrande gräddvit creme. Lätt och len i konsistensen precis som jag vill att en ögoncreme ska kännas. Delar av innehållet låter som rena midsommarbuketten: blåklintsvatten, rödmalva och fläder. Blåklintens vackra blå färg används i akvarellfärger och ibland även i växtfärgning. Eller som dekoration i potpouri. Blåklintsvatten är en vanligt förekommande ingrediens i ögoncremer och kosmetika. Speciellt vänlig sägs den var för trötta och irriterade ögon, men också förbyggande för de där ovälkomna mörka ringarna, samt lindrande för sår och blåmärken.

Jojobaolja har jag skrivit om i min recension av Nutriganics smoothing day creme och om babassolja och rödmalva i min recension av Nutriganics smoothing mask. Aloevera är väl inte så mycket att orda om. Jag menar, det har redan sagts massor om Aloevera som ekologisk hudvård och det skulle nog ta minst ett halvår att sammanfatta allt. Ett snabbt urval av goda egenskaper är att AloeVera ska vara oerhört fuktgivande, mjukgörande och besitta läkgenskaper för både sår och solskador.

Förpackning:
Färglös plastförpackning. Liknar förstås sina syskon i samma serie. Inget jag hoppar högt av. Känns trist att inte kunna ge en utförligare beskrivning, men mina liknelser (och glåpord) tog slut i tidigare recensioner av Nutriganics hudvårdserie.

Doft:
Nästan obefintlig doft. Det finns något där, men jag vet inte hur jag ska beskriva det. I vanliga fall tycker jag om ekologisk hudvård med en tydlig, fräsch arom. Men när det gäller ögoncreme fördrar jag doftlöshet, mildhet. Varför? Jo, för att cremen ska användas till den känsliga huden kring ögonen.

Användning:
Bra att veta när det användning av ögoncremer är att de INTE ska smörjas in på ögonlocket eller precis under ögat. Detta gäller även Nutriganics smoothing eye cream. Den ska bara ”klappas på lätt” med ett finger på benet över och under ögongloben. Huden tar då själv upp fuktenoch transporterar den till den mycket tunna huden som omsluter ögat. Varför? Jo, för huden är så skir och lättskadad kring och därför inte tål att man gnuggar och tvättar för mycket. Gör man det kan det faktiskt skynda på rynkorna kring ögonen. Ett litet tips bara ;) Den här krämen la jag sålunda på med lätta fingrar och det var...ja, lätt typ.

Resultat:
Måste erkänna att jag oftast är skeptisk till nischade cremer för ansiktet. Det blir liksom overkill att använda en speciell kräm för varje liten vrå av kroppen. MEN i stort så tycker jag att Nutriganics smoothing eye cream kändes både välgörande och uppfräschande. Dessutom har jag en crush för allt som får mig att skimra eller glittra. Och den här ögonkrämen är lite som en nyårsraket i det avseendet. Man skrimrar till runt ögonen, det är vackert att skåda och rynkorna försvinner ett tag. Men underbart är kort - ett uttryck som väl beskriver Nutriganics smoothing eye cream.

5 kommentarer:

 1. som du tycker ja det är ganska överdrivet med alla dessa olika krämer för ansiktet, det borde ju liksom typ räcka me att man har en bra rengöringskräm och en bra dagkräm för att vårda din hud...men gillar dina recemsioner, är nyfiken på Natriganics nu även om jag inte handlar så mycket på bodyshop innan...mvh Elise

  SvaraRadera
 2. En nyårsraket:)ska testa denna!

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Ecocert tillåter många olika syntetiska ingredienser i sin såkallade ekologiska certifiering. Tyvärr. Syntetiska ingredienser som tillverkas med kemikalier som förstör naturen.

  Hälsningar
  Cina

  SvaraRadera
 4. Cina: Jag är medveten om Ecocerts krav och har skrivit mkt tidigare om problematiken kring certifiering av ekologisk och speciellt naturlig hudvård. Däremot håller jag nog inte med om att Nutriganics innehåller "många olika syntetiska ingredienser", då 95% måste vara naturliga enligt Ecocerts krav. MEN, allt beror förstås på vad man jämför med. BodyShop är idag ett av världens största hudvårdsföretag och jag tycker det är positivt att de äntligen börjar tänka ekologiskt och naturligt. Någonstans måste man ta ett första steg i rätt riktning, och det tycker jag att BodyShop har gjort nu. Tack för din kommentar Cina, alltid intressant att debattera detta, fler borde engagera sig som du! MVH Martina

  SvaraRadera
 5. Med anledning av ditt svar där du inte kan hålla med om att Nutriganics innehåller "många olika syntetiska ingredienser"… Se gärna de syntetiska ingredienser produkten innehåller.

  Använd gärna följande webbsidor för att läsa lite om kemikalier:
  Pesticide info
  Skin Deep
  Shenet
  Terressentials Personal Shoppers guide

  Nutriganics Smoothing Eye Cream
  Aqua (Solvent/Diluent) - vatten
  Centaurea Cyanus Flower Water (Skin Conditioning Agent) - vatten
  Glycerin (Humectant) – hur är den tillverkad? Är det nativt glycerin eller är det syntetiskt?
  Undecane (Emollient) - syntetisk
  Glyceryl Stearate Citrate (Skin Conditioning Agent) - syntetisk
  Simmondsia Chinensis Seed Oil (Hair & Skin Conditioning Agent) – är den Ekologisk eller konventionell?
  Cetearyl Alcohol (Emulsifier) - syntetisk
  Candelilla Cera (Stabiliser) – vad har man använt för lösningsmedel?
  Tridecane (Emollient) – Används bl a vid tillverkning av paraffinprodukter, i pappersindustrin och inom gummiindustrin. Syntetisk
  Stearyl Alcohol (Emollient) – Syntetisk
  Myristyl Alcohol (Emulsifier/Emollient) - Syntetisk
  Mica (Opacifier)
  Benzyl Alcohol (Preservative) - syntetiskt
  Titanium Dioxide (Sunscreen) – Skapar fria radikaler
  Cetearyl Glucoside (Surfactant) – Syntetisk tensid
  Xanthan Gum (Viscosity Modifier) - syntetiskt
  Myristyl Glucoside (Surfactant/Cleansing Agent) - Syntetiskt
  Orbignya Oleifera Seed Oil (Emollient)
  p-Anisic Acid (pH Modifier) – Syntetisk (Bensoesyra och karbolsyra. Ger tillsammans med olika alkoholer estrarna parabener)
  Salicylic Acid (Preservative/Hair Conditioner) - syntetisk
  Potassium Sorbate (Preservative) - Salt av sorbinsyra. Både syran och dess salter (sorbater) finns naturligt i frukter och bär, som rönnbär, men framställs syntetiskt.
  Sodium Hydroxide (pH Adjuster) – Kaustik Soda
  Aloe Barbadensis Leaf Juice (Skin Conditioning Agent)
  Sodium Phytate (Chelating Agent) - syntetisk
  Tocopherol (Antioxidant)
  Parfum (Fragrance) – vad innehåller den? Det är känt att parfym kan innehålla många olika syntetiska ingredienser som är hälsofarliga.
  Medicago Sativa Extract (Fragrance Ingredient)
  Linalool (Fragrance Ingredient)
  Citronellol (Fragrance Ingredient)
  Buddleja Davidii Extract (Skin Conditioning Agent)
  Plantago Lanceolata Leaf Extract (Natural Extract)
  Sambucus Nigra Flower Extract (Natural Additive)
  Thymus Vulgaris Extract (Natural Additive)
  Malva Sylvestris Flower Extract (Natural Additive)
  Sodium Benzoate (Preservative) – Syntetisk. E 211 Natriumbensoat besläktat med t. ex. bensylbensoat och parabener.
  Vitis Vinifera Bud Extract (Skin Conditioning Agent)
  Limonene (Fragrance Ingredient)
  Alcohol (Solvent/Diluent) – är den certifierat Ekologisk?
  Arginine (Skin Conditioning Agent) - Syntetisk

  SvaraRadera