lördag 13 mars 2010

Recension - Nutriganics Smoothing Night Cream


"Levererade som förväntat"

Pris: ca. 245:- på the Bodyshop

Innehåll: Hela Nutriganics hudvårdserie är certifierade av Ecocert. Certifieringen garanterar att minst 95% av ingredienserna är av naturligt ursprung och minst 10% är ekologiskt odlade. Du kan läsa mer certifieringen på thebodyshop.se

Viktiga ingredienser i Nutriganics Smoothing Night Cream: Kokosnötolja, babassuolja, karnaubavax, fläder, timjan, rödmalva, och vinranka.

Konsistens är som ett slags bruten vit creme, men något tjockare och blankare än syskonkrämen Nutriganics Smoothing Day Cream. Ingredienserna är de snarlika dagcremen, men ändå med unika tillägg.

En speciell ingrediens för nattkrämen är karnaubavaxet. En minst sagt intressant ingrediens i ekologisk hudvård. Karnaubavaxet är ursprungligen ett palmbladsvax och har idag ett flertal användningsområden. Bland annat används det som ytbehandlingsmedel för frukt och mat, men sägs också har flera positiva egenskaper i ekologisk hudvård. Karnaubavaxet lägger sig nämligen som ett skydd över huden och går inte in alls, men den gör det utan att över huvud taget täppa igen porerna. Karnaubavaxet sägs alltså INTE vara komedogent. Däremot lugnar vaxet irriterad hud och bevarar fukt och värme. Funkar alltså lite som en sköld för huden vilket verkligen kan behövas i det bista vinternorden. (OBS! För dig som har problem med acne och med komedogena hudvårdingredienser uppmanar jag till försiktighet. Det finns inga vetenskapliga belägg för karnaubavaxets egenskaper och som vanligt bör känsliga hudvårdstyper testa sig fram i små doser.)

Av fläder kan man framställa naturligt vasselin som skyddar och mjukar upp hyn. Timjan är en känd trädgårdsört som sägs ha många bra egenskaper. I slutet på 1800- talet användes den mot kikhosta, bronkit och hjärnhinneinflammation och en rad andra sjukdomar. I ekologisk hudvård sägs timjan vara både inflammationsdämpande och bakteriedödande.

Förpackning:
Förpackningen påminner om en deodorant för män. Och precis som i mina tidigare recensioner så tycker jag att designen till Nutriganics hudvårdsserie är en aning tråkig, för att uttrycka saken milt. Ett omdöme som också gäller Nutriganics Smoothing Night Cream. Men jag har tjatat nog om detta och utseendet är ju i det stora hela ganska ovidkommande i ekologisk hudvård bara innehållet levererar som det ska.

Doft:
Likartad doft som Nutriganics smoothing day cream. Jag tycker inte den luktar gott. Jag vet inte varför. Det är svårt att urskilja någon bekant arom, och det enda jag kan förnimma är en lätt unken biton. Den finns ekologisk och naturlig hudvård som luktar betydligt bättre.

Användning:
Smörjde in med fingertopparna efter att jag gjort rent huden NOGA på kvällen. Sen fick skönhetssömnen göra sitt.

Resultat:
Trots att Nutriganics Smoothing Night Cream är gjord för äldre hud än min, så tycker jag om den. Den är len och känns återfuktande och lämnar inte alls samma uppstramande känsla som jag fick av dagcremen. Däremot tar den lite mer tid på sig att gå in i huden, men utan att kännas kladdig eller fet. Dryg är den också. Karnaubavaxets egenskaper känner jag mig hittills mest positiv till, men hur den kommer överens med min hud på lång sikt återstår att se.

Tja, jag gillade den här. Den luktar inget vidare, förpackningen är ungefär lika upphetsande som en påse hundbajs, men innehållet levererade efter mina förväntningar. En väldigt bra nattkräm helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Bra med dina recensioner för jag lär mig om växter och sånt då:) Är nybörjare på det här med ekohudvård och följer din blogg. Vill tipsa dej om Spiezia, ett riktigt bra märke med ekologisk hudvård, skulle va kul om du kunde recensera dom.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Då vill jag följa upp Mias kommentar och tycker att du ska titta på Dharmazones ekologiska hudvård. Har använt dom produkterna länge och kan verkligen rekommendera!

  SvaraRadera
 4. the bodyshop har leget efter länge med ekologisk hudvård och det var på tiden att de tog fram ett koncept; spännande! /Ann-Louise

  SvaraRadera