lördag 13 mars 2010

Naturligt hudvård med stort N från Julitarapsolja!För ett par veckor sen fick jag nys om ett naturligt hudvårdskoncept som för en gångs skull gjorde mig intresserad. Det finns nämligen så sjukt mycket skräp därute som kallar sig för "naturlig" hudvård men som egentligen är något helt annat. Visste du exempelvis att en produkt som bara innehåller 5% naturliga ingredienser får marknadsföras som naturlig hudvård? Det är ungefär som att pressa lite citron i en flaska vodka och sen är det fritt fram att kränga hela flaskan som "Naturlig Hälsodryck".

Naturlig hudvård och ekologisk hudvård kan med andra ord vara en extremt svårbotaniserad djungel. Att hitta rätt är allt annat än lätt. Därför blev jag liksom lite extra glad när jag av en ren slump surfade in på hemsidan för Julita Rapsolja. Här är nämligen naturlig hudvård...ja, naturlig med stora bokstäver.

Grunden är närproducerad kallpressad Rapsolja

Hjärnan bakom konceptet är eldsjälen Erica Larsson. Med bakgrund i häloskostbranschen i både Sverige och England har hon de senaste sex åren kokat ihop en hudvårdsserie som står för allt som naturlig hudvård borde vara. Idag består serien av hudsalva, hudcreme, hudolja, ansiktscreme, tvål och läppcerat, men inom en snar framtid kommer Erica att lägga till fler produkter.

Som företagsnamnet avslöjar (Julita Rapsolja AB) är basen i alla produkter närproducerad, kallpressad rapsolja. Och för dig som nu rynkar näsa åt rapsolja vill jag bara säga: think again! Rapsolja funkar faktiskt faboulus som bas i hudvård. Varför? Jo, för att den innehåller massor av nyttiga fetter, e-vitaminer och antioxidanter som är rena hälsokuren för din hud. Utöver rapsoljan lägger Erica bara till enkla, meningsfulla och naturliga ingredienser. Alla anpassade efter syftet med varje produkt.

Få ingredienser - underbar hudvård

Det jag tycker om med konceptet är enkelheten. För med bra hudvård är det precis som med professionell matlagning. Oerfarna kockar vill gärna krångla till receptet med alldeles för många ingredienser, medan erfarna kockar skapar magisk mat med ett fåtal grymma basingredienser. Så gör också Erica. Hudsalvan innehåller bara kallpressad rapsolja, bivax och pepparmyntolja men är en av de mest återfuktande salvor jag provat. Ceratet gör susen för vinternariga läppar och består endast av kallpressad rapsolja, bivax och eterisk olja. Min personliga favvis är tvålet. En handgjord historia med ingredienser som är rena poesin: kallpressad rapsolja, kokosfett, kakaosmör, havre och vallmofrön. Mums!

För dig som är sugen att prova är det bara att surfa in på julitarapsolja.se för kontaktuppgifter. (Hemsidan är inte så uppdaterad och vill du veta mer får du ta kontakt med Erica. Det fick jag göra.) Dessutom kommer Coop - butikerna snart att lansera hudsalvan och läppceratet. Håll utkik!

Ett sista tips: skulle din hud av någon anledning inte tycka om produkterna från Julita Rapsolja så kan du ju alltid använda dem i matlagning eller äta upp dem. Naturlig hudvård blir nämligen sällan såhär naturlig :)

12 kommentarer:

 1. Det har verkar vara en intressant koncept, produkter ser ju verkligen hemmalagade ut! Däremot tycker jag inte förpackningarna är så roliga, men det står jag nog ut med om innehållet är gött:=)

  SvaraRadera
 2. Är allergisk mot mkt av "vanlig" hudvård och är nyfiken på att prova det här då det verkar vara "rent". Tack för tipset, jag tycker om din blogg. /Sissela

  SvaraRadera
 3. Cindi:Jag håller med, innehållet är finfint=)

  Sissela: Tackar=)Precis så är det för mig med. Min hud säger nej till det mesta som ska "göra underverk" med huden inom traditionell hudvård. Julitas hudsalva däremot har lindrat eksem och torra torra händer för mig.

  SvaraRadera
 4. Ett utav EU's största dilemman just nu är hur man ska göra med kosmetika som marknadsförs på ett sätt där det ska vara så rent så att det även påstås gå att äta. Det är nämligen viktigt att veta att naturliga råvaror innehåller en rad kemikalier som faktiskt kan vara giftiga och skadliga för hälsan. En apelsin innehåller tex 170 kemikalier. Många växter innehåller substanser som vi inte än har kunnat identifiera. Just nu säkerhetsundersöker EU kommisionen flera naturliga ämnen som är vanliga i kosmetika, bland annat jordnötsolja och veteprotein.
  Att något går att äta är automatiskt inte en garanti på att det är effektivt för hyn.

  SvaraRadera
 5. Hej Darling, och tack för din kommentar. Du har flera intressanta poäng, men att dra några generella slutsatser av alla PÅGÅENDE undersökningar och kommande forskningsrön är jag inte beredd att göra på samma sätt som du. Kanske måste debatten om hudvård bli mer konkret. Vi verkar alltid diskutera den på ett väldigt abstrakt plan. Vidare är jag fullt medveten om att bara för att hudvård är "naturlig" så behöver det inte innebära att den är bra. Mitt exempel med "går att äta" handlade mer om att illustrera att basen i Julitas Hudvård är rapsolja, än påstående att allt som går att äta är fantastiskt som hudvård. Personligen skulle jag exempelvis aldrig smörja in ansiktet med vare sig bandspagetti, lingonsylt eller bacon ;) Och låt debatten fortsätta. (Kul med dina tio myter förresten. Även om jag inte håller med om hälften.)

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte riktigt vad du menar med "kommande" forskningsrön? Hur som helst, det hör inte hit. Uppenbarligen låter det som att jag har dragit generella slutsatser om att naturlig kosmetika är skräp och inget annat. Så är det inte. Däremot ville jag bara slänga in en kommentar som jag tycker alltid saknas i hajpen om naturkosmetika. Jag ville helt enkelt göra debatten KONKRET genom att bidra med fakta.
  Det finns en vanlig föreställning om att det som kommer från naturen automatiskt är renare och bättre, vilket både du och jag vet inte är helt sant. Tröttsamt nog utnyttjas den förutfattade meningen gång på gång i marknadsföringen av naturlig skönhet. Tack vare sådan PR snöade jag själv in på naturlig hudvård för ca 5 år sedan. Jag var lika passionerad som du och tillägnade en hel blogg åt det. När jag sedan började jobba journalistiskt och satte igång att gräva djupare i ämnet skönhetsvård och bransch, blev bilden mer nyanserad. Forskare, kemister och seminarier både inom "vanliga" kosmetikasektorn och naturkosmetika-sektorn, om man nu ska skilja dem åt, har lyft fram fakta som man som förespråkare för det andra gärna slår undan. Inget är svart eller vitt. Det enda man vet är att det forskas för fullt om naturkosmetika, dels för att öka säkerheten för konsumenten, dels för att man är nyfiken och dels för att det ingår i produktutvecklingen. Vilka hudvårdspotentialer kan mer finnas hos råvaror från naturen?
  I min idealvärld är den bästa cremen idag en hybrid av naturligt och syntetiskt :)

  Att sen jämföra min poäng med att försöka smörja in med spagetti och bacon - hallå =)
  Sen är de 10 myterna du nämnde inte mina utan skönhetsbranschens, och jag håller inte med om en enda ;)

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset ska absolut hålla utkik efter läppsmörjet på Coop, samtidigt som jag handlar mina andra skönhetsprodukter spagetti och lingonsylt ;)

  SvaraRadera
 8. Kabuki: He he, ja, spagetti och lingonsylt är kanske underskattat som hudvård :)Har förövrigt inte orkat följa upp den senaste kommentaren från Darling, då jag haft fullt upp med att vara sådär naivt och blåögt "insöad" på naturlig hudvård. Men absolut, håll ögonen öppna, jag gillade verkligen de här produkterna från Julita.

  SvaraRadera
 9. Kul! Intressanta produkter. Hoppas det går bra. Kul att utbudet att ekologisk hudvård blir bättre och bättre!

  SvaraRadera
 10. Hej har provat eller rättare sagt jag använder det nu... läppceratet och det är helt suveränt rekommenderas verkligen.

  SvaraRadera
 11. Kicki: Kul att du gillar det, för det gör jag också. Blir säkert bra att ha med sig som vapen mot torrspruckna läppar i sommar!

  SvaraRadera
 12. var kan man hitta dessa julita produkter. tack för en jätteintressant och nyttig blogg :)

  SvaraRadera