tisdag 23 februari 2010

Recension av ekologisk hudvård - Dr Hauschka Kvittencreme

Dr Hauschka Kvittencreme

Pris: 159:- på Bodystore

Innehåll:DR Hauschkas produkter är märkta med Certified natural cosmetics BDIH

(Viktiga ingredienser: Aprikos, getväppling, kvitten, mandel, oliv, avocadoolja, läkemalva, jojoba, bivax och trollhasssel Citral*, Citronellol*, Geraniol*, Limonene*, Linalool*, Eugenol*, Benzyl Benzoate*)
* från naturliga eteriska oljor

”Smörig hudkräm med stark doft” är mitt första intryck av den här kvittenscremen. Huvudingrediensen, åtminstone att döma av namnet, är just Kvitten, en ört som sägs vara rena mumman för torr hy med sina läkande, återfuktande egenskaper. Spännande! Även bivaxet har omtalat rykte. (Historiskt sett har det använts till att täta skeppsskrov och skapa voodofigurer. Idag används bivax ofta i ekologisk hudvård på grund av dess naturliga förmåga att skydda huden mot fria radikaler. Läkemalva sägs vara läkande och lugnande, och amerikanskt trollhassel är välkänt för sina egenskaper att rena och dra ihop huden.

Med risk för att bli tjatig i mina omdömen ställer jag mig återigen frågande till om alla ingredienser i den här krämen verkligen är nödvändiga. Framförallt gäller detta Benzyl Benzoate - en eterisk olja som bland annat används som fixatör av blomdofter. Men framförallt är Benzy ett välkänt medel mot skabb och löss. Rätta mig om jag har fel, men känns det inte lite olustigt att tillsätta något som tar död på ohyra i så kallad ”mild”, ekologsk hudvård? Speciellt med tanke på att syftet med denna lusmördare ”bara” verkar vara doft.

Förpackning: Anspråkslös metalltub med simpel förklaring om innehållet. Återigen: jag tycker om den svala, kristallhårda enkelheten. För många upplevs den säkert som monoton. Men för mig överensstämmer förpackningen väl med Dr Hauschkas filosofi om en ekologisk hudvårdsserie som fokuserar det enkla och naturliga.

Doft: Distinkt arom av citron och alkohol. En synnerligen gäll doft för att vara ansiktscreme, precis som resten av Dr Hauschkas sortiment. Sköna dofter är viktigt i ekologisk hudvård och något som jag brukar värdesätta. Men ärligt talat så är den här lite för kraftig för mig. (Ta bort Benzyl Benzoate så har vi kanske löst DET problemet?)

Användning: Jag applicerade kvittencremen med fingertopparna efter rengöring av huden. Jag valde att använda Dr Hauschka rengöringscreme och Dr Hauschka ansiktsvatten innan. Inte så mycket att tjata om egentligen: den var enkel att använda, kladdade minimalt, och gick snabbt i huden.

Resultat:
Kvittencremen efterlämnar en fin, fräsch och framförallt len hy. Känns verkligen att min hud tycker om och absorberar den. Lyster i huden efteråt, lyster! Och en ansiktskräm som efterlämnar en hälsosam glöd i huden, som om den fått en rejäl vitamininjektion, är alltid uppskattad i min bok. Dessutom passade den bra ihop med min foundation vilket var ett stort personligt plus.

Visst kommer jag att använda den här krämen igen. Speciellt torra, kyliga vinterdagar, då huden skriker efter återfuktning.

Summa summrum: en riktigt schysst creme med undantag för den stickande doften.

3 kommentarer:

 1. "Torra, kyliga vinterdagar" - då tror jag nog att du använt MASSOR av den här nu va? Bra recensioner tycker ja, man får en bra uppfattning. Keep up the good work. Kram/Linnea

  SvaraRadera
 2. Kvittenscremen är faktiskt min favorit från Dr Hauschka, men tvärtemot dig så tycker jag att den luktar jättegott. En härlig dagcreme som gör underverk för min torra hud. Mvh Åsa

  SvaraRadera
 3. Linnea: Tackar,tackar. Japp, skönt att skämma bort huden med massor av härlig hudvård såna här kyliga dagar.

  Åsa: Tur att vi kan hålla med om det som är viktigast iallafall :)

  SvaraRadera