tisdag 16 februari 2010

Recension av ekologisk hudvård - Dr Hauschkas Ansiktsvatten

Efter flera dagars förkylning, feber och allmän vintertrötthet är det hög tid att återvända till bloggen och fortsätta mitt sökande efter faboulous ekologisk hudvård. Börjar med att publicera del 3 i mina recensioner av Dr Hauschkas hudvårdsserie!

Ekologisk hudvård - Dr Hauschkas Ansiktsvatten Normal
Pris
: 189:- på Bodystore (Detta är bästa pris jag hittat på nätet. Vivamondo tar ex. 282:-. Vet du något billigare? Tipsa gärna!)

Innehåll:
DR Hauschkas produkter är märkta med Certified natural cosmetics BDIH

(Viktiga ingredienser (min översättning): Getväppling och Amerikanskt trollhassel, Linalool*, Citronellol*, Geraniol*, Limonene*.
Från naturliga eteriska oljor*

Det är nästan så jag blir törstig när jag tittar på färgen på det här ansiktsvattnet. Likheten med öl är slående :) Innehållet då? Amerikanskt Trollhassel (Hamamelis Virginiana) är den enda ingrediensen som verkligen känns spännande. Denna mytomspunna buske som bl.a sägs göra dig oemotståndlig om du spetsar badvattnet med det, men jag gissar att man i sammanhanget valt den för sina sammandragande och renande effekter på huden.

Det jag blir lite fundersam över är de andra ingredienserna. Vad jag kunnat finna så är det Getväppling och Amerikanskt trollhassel som är de basala naturingredienser, resten är eteriska oljor. En av dessa är Limonene, som jag ställer mig något tveksam till. Plus några andra snarlika oljor som i förstahand bara verkar vara till för färg och doft. Förvisso tycker jag om mycket dofter och färg, men det får inte vara på bekostnad av produkternas ekologiska kvalitet. Alla dessa eteriska oljor inger mig en känsla av kemi (även om ingredienserna i sig är helt ”naturliga”) och bidrar inte till den känsla sval, vacker enkelhet jag kräver av ekologisk hudvård.

Förpackning
En förpackning som faller mig i smaken. En vacker, flärdfull glasflaska med spraypump. Högblank guldfärg på pump och text. Jag förställer mig att den här förpackningen hade smält in fint i Sophia Lorens badrum i slutet av 50 – talet.

Doft
Först en ganska frisk arom av örter och citron. Men alkoholen är tämligen genomträngande och de eteriska oljorna förstärker effekten av skarp, stickande doft. Påminner en del om blutsaft. Lite för mycket aromer för min smak.

Användning
Duschade ansiktet lätt med ansiktsvattnet efter den vanliga omgången med rengöringscremen. Därpå lät jag det självtorka, vilket gick fort. Du kan även spraya ansiktet någon gång mitt under dagen med för att fräscha upp huden. Det kräver förvisso att man inte har någon makeup, så i mitt fall sker den här proceduren ytterst sällan ;)

Resultat
Minuspoäng för de skarpa och i mitt tycke syfteslösa eteriska oljorna. Minuspoäng också för den skarpa doften. Huden kändes däremot rengjord och välvårdad efter användning. En ganska skön uppfriskning för ansiktet.

Jag vill också ge Dr Hauschkas ett plus för deras brillianta idé att inte använda nattcremer på kvällen, utan bara ansiktsvatten efter rengöring. Helt enkelt för att låta huden ”andas”när skönhetssömnen gör sitt. Trots skepsis inför vissa bitar i innehållet, så tyckte jag om den. Det blir medelbetyg.

3 kommentarer:

 1. har också reagerat på de starka doftarna från DrHauschkas hudvård, det e kanske helt "natural" men man får liksom en känsla av att de är ganska starka. Vad e Getväppling?

  SvaraRadera
 2. Håller ju på och testar Dr Hauscka med, men är nog mer positiv till ansiktsrengöringen än du va! Bra blogg iaf/Tessan

  SvaraRadera
 3. Ekoriot: getväppling är (du kan ju förstås googla det här) en örtblomma som är mest välkänd i hudvårdssammanhang för sina läkande och vårdande effekter. Bland annat ska det vara en bra ingrediens för solskadad hud.

  Tessan: Ok, va kul. Återkom gärna med vad du själv ger för betyg till de här produkterna, alltid intressant med andra åsikter.

  SvaraRadera