söndag 21 februari 2010

Ekologisk hudvård för barn - tips och tankar!

Barnets lena och oförstörda hud ska inte tvättas eller smörjas in för ofta. Våra små har nämligen ett rejält lager med naturliga fetter som skyddar huden. Men man bör absolut mjuka upp torr hud även på de små när det behövs.

När min dotter var nyfödd upptäckte jag snart att hennes hud inte tålde vanliga babyprodukter. Varje gång jag smörjde in henne reagerade hon med allergier och utslag. Så här i efterhand var det kanske inte så konstigt. Precis som konventionell hudvård för vuxna produkterna späckade med syntetiska, kemiska och allmänt meningslösa hudvårdsingredienser.

Att vanliga hudvårdsprodukter för barn innehåller så mycket skräp är förstås trist. Barnets hud är nämligen mycket tunnare än vuxnas hud. Vilket innebär att den i ännu högre grad tar upp allt vi smörjer in den med. Vi behöver därför vara extra noga med att ge våra barn kvalitativa ingredienser .

Ett annat vanligt misstag är att vi tvättar och smörjer in barnets hud för ofta. Redan när den lilla bebisen föds är huden fullspäckad med naturliga fetter som gör den sådär underbart mjuk och len. Tvättar vi med tvål och shampo för ofta löser vi upp de naturliga fetterna i huden och ökar risken för torrhet och sprickor. Jag brukar därför nöja mig med att rengöra eller smörja in min dotters hud ett par gånger i veckan. Och alltid med produkter som är återfuktande snarare än uttorkande.

För det finns förstås bra hudvårdsprodukter: naturlig, ekologisk hudvård som tar hand om våra småttingars hud och ger den ny näring. Förvisso kostar sådana produkter mer än vanlig hudvård. Men som det heter, man får vad man betalar för. Och är det något jag kan tänka mig att lägga pengar på, så är det min dotters välbefinnande.

Sen behöver det inte nödvändigtvis vara dyrt att vårda ditt barns hud. Själv har jag upptäckt att naturliga oljor fungerar utmärkt. Rapsolja, exempelvis, finns i nästan alla hem, kostar inte mer än en klase bananer och funkar dessutom faboulous som hudvårdsolja. Full av E - vitaminer och naturliga fetter har den visat sig vara effektivt mot exem, t.ex psoriasis. Så istället för att köpa uttorkande våtservetter till ditt barn, kan du klippa sönder en urtvättad kökshandduk och tvätta den mjuka lilla mumpan med rapsolja.

Tre ekologiska hudvårdsprodukter jag gärna ger min dotter är:

- Estelle & Thild, Ecorganic Baby & Child Gentle Shampoo

- Weleda Calendula oil

- Urtekram Child Body lotion

6 kommentarer:

 1. ..fin bild, tycker om din blogg:)Märks att du kan en del om det här, och jag är nyfiken på mer info om Weledas produkter kommer du skriva om det? Lizzy

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg! Vilken fin och läsvärd blogg du har, den hamnar genast i blogg-följar-listan!

  SvaraRadera
 3. jag älskar estelle & thilds! man kan faktiskt tävla om produkter från dem på livinggreen.se just nu. det är en super sida tycker jag :)

  SvaraRadera
 4. Lizzy: Tack för din kommentar, kommer säkert att skriva om Weledas produkter längre fram, inget planerat än:)

  Kabuki: Det tackar jag för, du finns redan på min Bloglovin!

  Sofia: är också ett stort fan av Estelle & Thild, tack för tipset, ska kolla in tävlingen.

  SvaraRadera
 5. Min dotter tål inte mandeloja utan får utslag av den. Istället för Weledas barnolja har jag nu gått över till W Lifestyle Organics Baby Sense. Lite dyrare, men perfekt för lilla Emma.

  SvaraRadera
 6. Ekologisk hudvård ,använder traditionell grekisk visdom och blandar det bästa av vad naturen.
  http://shop.adoniaorganics.se/

  SvaraRadera