tisdag 26 januari 2010

Stort test av ekologisk hudvård från Dr Hauschka!

Först var jag ganska kallsinnig. Men efter att jag testat den underbara mascaran Intermezzo från Dr Hauschka ändrade jag inställning och blev istället nyfiken. Men det är inte kul att bara vara nyfiken. Bestämde mig därför för att shoppa loss och fylla på mitt lager med ekologisk hudvård med flera produkter från...ja just det... Dr Hauschkas.

Nu återstår det roliga. Dvs att klämma på förpackningarna. Att lukta. Att känna. Men framförallt att se vad min hud tycker. Självklart tänker jag dela med mig av resultatet. Kommer därför i kommande inlägg att betygsätta:

 • Dr Hauschkas Rengöringsmjölk
 • Dr Hauschkas Rengöringskräm
 • Dr Hauschkas Ansiktsvatten
 • Dr Hauschkas Kvittencreme
 • Dr Hauschkas Rosencreme
 • Dr Hauschkas Flytande dagcreme
Den första recensionen av Rengöringsmjölken lägger jag ut imorgon. Först tänker jag tjöta lite om konceptet.

Dr. Hauschka - naturlig hudvård från Tyskland

Dr. Hauschkas första hudvårdsserie lanserades 1967 efter ett samarbete mellan hudterapeuten Elisabeth Sigmund (från Stockholm!) och forskaren Rolf Hauschka (från Wien). Idén bakom produkterna var att kombinera Hauschkas kunskap om naturläkemedel med Sigmunds forskning om traditionell hudvård. Resultatet blev Dr. Hauschkas hudvårdsserie, en komination av ekologiska ingredienser med syfte att stödja hudens naturliga funktioner.

Just det sistnämnda är en viktig del i Dr. Hauschkas hudvårdsfilosofi. Att se huden som en levande del av människan och inte som ett slutet system. Balans och helhetstänkande återkommer ofta i företagets produkttexter. Samtidigt som de förespåker flera teorier om hudvård som inte är helt...ja, "vanliga". Framförallt tänker jag på deras övertygelse att huden fungerar precis som kroppens övriga organ vad gäller dagsbehov och nattbehov. Såhär skriver de ex. om dagvård kontra nattvård i "Ett hudvårdskoncept som går sin egen väg - hemligheten bakom Dr. Hauschkas hudvård":

På dagen får huden cremer som aktiverar och ger den huden näring och skydd, men till natten använder vi fettfria preparat för att understödja de uppbyggande och eliminerande processerna. Precis som den övriga kroppen "äter" huden under dagen och vill andas och rena sig under natten. Om man förser huden med fukt och fett både natt och dag kommer huden att passiviseras och därmed bli beroende av ständig tillförsel. En hud som inte arbetar åldras snabbare än en aktiv.

Fet nattcreme är alltså ajabaja enligt Dr Hausckas filosofi. Inte helt okontroversiellt. Vet på rak arm massor av hudvårdsföretag och hudterapeuter som inte skulle hålla med om detta. Men om man tänker efter är det logiskt att huden följer kroppens övriga rytm. Och att den därför inte ska ha fett på natten när den "vilar". (Hursomhelst är jag tillräckligt nyfiken på den här teorin för att testa Dr. Hauschkas "nattvård" - en serie vattenburna örtessenser som sägs stimulera hudens cellförnyelse. Ska be att få återkomma om detta.)

Ingredienser från biodynamiska, ekologiska odlingar

Beståndsdelarna till Dr. Hauschkas produkter kommer från deras egna biodynamiska odlingar eller från andra ekologiska odlingar i olika länder. Företaget garanterar att deras hudvårdsprodukter endast innehåller naturliga ingredienser och är helt fria från syntetiska tillsatser som doft - och färgämnen. De innehåller heller inga mineraloljor eller syntetiska konserveringsmedel.

Allt som allt låter det lovande. Men nu är det upp till bevis. Imorgon testar jag Dr hauschkas om Rengöringsmjölk är en ekologisk parantesprodukt eller en riktigt hudvårdshit. Spännande, eller hur?

2 kommentarer:

 1. Hej, Har du någon e-post jag kan nå dig på? Jag finns på www.ecologia.se

  SvaraRadera
 2. Hej ME,
  Du kan mejla mej på: ekologiskhudvard@gmail.com
  Fin webbutik förresten, har redan varit inne och kollat runt :)

  SvaraRadera