fredag 29 januari 2010

Recension av ekologisk hudvård - Dr Hauschkas rengöringsmjölk

Sådärja, då var det dax för recension numero 2 av Dr Hauschkas ekologiska hudvårdsserie. Denna gång är rengöringsmjölken föremål för uppdrag ecogranskning.

Kommentera gärna, vill ju veta vad NI tycker!

Pris: 189:- på Bodystore.com (någon som vet billigare - tipsa!)

Innehåll:
Samtliga DR Hauschkas produkter är märkta med Certified natural cosmetics BDIH.

Viktiga ingredienser i rengöringsmjölken är följande (min översättning): Fermenterad säd, getväppling, jojoba, mandel , aprikos, samt vegetabiliska eteriska oljor.

Rengöringsfilmjölk hade varit ett passade namn på den här produkten. Konsistensen är nämligen väldigt tunn och rinnig, åtminstone för att vara en makeup-rengöring. Själva ingredienserna känner jag tveksamhet inför. "Ordinär" ekologisk hudvård såsom Jojoba, mandel och aprikos är väl inte så mycket att säga om. Men den eteriska oljan Limonene har jag kluvna känslor för och så länge den fortsätter debatteras i diverse forskningsresultat, känner jag mej allt annat än trygg med den. Bland annat sägs den vara allergen och därför inte att rekommendera för vissa hudtyper. Märkligare ändå är ingrediensen "fermenterad säd". Jag menar, vad f-n avses med S-Ä-D? Såvitt jag vet finns det fyra sädesslag och jag blir alltid suspicious när producenterna redovisar ingredienser i samlingsbegrepp. Typ som att säga att en dryck innehåller ingrediensen "vätska".

Förpackning
Jag tycker om den här förpackningen. Det är bara så enkelt. En ljuvlig liten glasflaska. Väcker hungern i mitt glupande "vill - ha - begär". Ett plus för den guldfärgade pumpen som gör produkten enkel att använda. Konsistensen är rinnig, men tack vare den effektiva pumpen blir det minimalt med kladd.

Doft
Rengöringsmjölken har en STARK doft av örter, blommor och citrus. Och trots att jag vanligtvis gillar ekologisk hudvård som doftar är det här lite för mycket. Känns redan tveksamt om jag vill smörja det här på den tunna huden runt ögonen. Min spontana tanke är att Dr Hauschka klämt i med lite to much Limonene den här gången. Det är iallfall vad min näsa anser, och jag brukar lita på den :)

Användning
I produktbeskrivningen står att man helst ska använda makeup-svamp, men det vägrar jag. Svampen blir lätt en bakteriehärd och visserligen är jag inte rädd för bakterier, men min hud har dålig erfarenhet av svamp i form av irriterande utslag. Använder därför alltid bomull. Så också nu.

Fuktar en pad och sätter igång. Funkar okej till en början. Sminket på kinder och panna försvinner lätt, men när jag använder den runt ögonen börjar det svida. Dessutom är den inte speciellt effektiv och jag får jobba hårt för att få bort ögonsminket. Avslutar med att skölja med
ljummet vatten.

Resultat
Nja, det här var ingen höjdare. Får erkänna att jag hade högre förväntningar. Och för att vara så skarp var den förvånansvärt ineffektiv. Den doftade och sved ungefär som om jag tvättat mig med parfym runt ögonen, men med en effekt bara obetydligt bättre än vanligt varmvatten. Funderade till och med ett tag på om den verkligen var avsedd för rengöring av ögonsminket. Men jag kan inte hitta något i produktbeskrivningen som motsäger en sådan användning.

Kanske fungerar den här rengöringsmjölken bättre tillsammans med DR Haushkas egen ekologiska hudvård. Men en rengöringsmjölk som är så nischad är inte någon bra produkt i min bok.

6 kommentarer:

 1. Vad synd med tanke på att den ändå är så dyr. Ibland undrar man lite över såna produkter, speciellt de som funnits några år. NÅGON måste ju köpa och tycka om dem liksom men varför funkar det för dom då?
  Oj vad filosofisk jag blev haha. ;)

  SvaraRadera
 2. Ha, ha, håller med, detta är ju en produkt som hängt med ett tag. En gammal goding som man säger. Och det finns många som tycker om den, iallafall om man ska tro omdömena på bodystore. Men tja...jag hade väl lite för höga förväntingar och lite för känslig hud. Den här passar nog bättre för de krokolidhudade. Min hud behöver liksom varsamma smekningar, inte den naturliga hudvårdens motsvarighet till T - röd ;) Och du: det är aldrig fel med filsofi. Behövs mer av det på beutybloggarna:)

  SvaraRadera
 3. Bra blogg! gott att se recensioner som inte bara hyllar förbehållslöst utan är saklig. men jag tänkte också att om du har känslig hud kanske det här inte ngn bra rengöring för dej? själv har jag inte använt dr Hauschka, men kan rekommendera Jurliques Balancing Foaming Cleanser för sminktvätt, dyr kanske men bra. finns på sundloef.com

  SvaraRadera
 4. Natalia: Tack. Yes, mitt skinn är av det mer spröda slaget, så du har säkert rätt. Och tack för tipset, ska kolla upp.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig, jag är inget fan av denna heller!

  SvaraRadera
 6. Instämmer till fullo! Min upplevelse av rengöringen var exakt samma. :)

  SvaraRadera