tisdag 5 januari 2010

Hur vet jag att en produkt är RIKTIG ekologisk hudvård?

Ibland kan det vara svårt att veta om en hudvårdsprodukt verkligen är ekologisk - alltså naturligt organisk. Själv blir jag ofta trött i huvudet på att läsa i listan över ingredienser. Och ganska ofta dyker det upp nya små roliga namn som man aldrig hört talas om. För att spara tid brukar jag därför alltid checka om produkter ifråga är ekologiskt certifierad.

Men det finns även saker att tänka på här. För det är skillnad på olika typer av certifieringar.

Att en produkt är ekologiskt certifierad innebär nämligen inte per automatik att den är 100% ekologisk. När det gäller mat och dryck är kraven och kontrollerna hårda, och reglerade i lag, för att få ekologisk certifering eller för att produkten ska få kallas ekologisk överhuvudtaget.

Men detta är inte fallet med hud, hår och sminprodukter. Exempelvis så räcker det att bara en liten del av ingredienserna i en hudvårdsprodukt är ekologiska för att HELA produkten ska få marknadsföras som just ekologisk.

Är produkten ifråga ekologiskt certiferad av en oberoende tredje part, så innebär detta att produkten står för de miniregler som myndigheterna har satt upp för ekologisk produktion. Därutöver sätter olika certiferingsorgan upp sina egna krav. Utan att gå in för mycket i detalj, så tycker jag att minireglerna idag inte är speciellt hårda att följa. Var därför uppmärksam!

Hårdast krav på ekologisk certifierng av hudvårdsprodukter har, såvitt jag känner till, företaget Soil Association. Deras märkning "Organic standard" innebär bland annat att minst 95% av ingrediernserna i produkten är ekologiskt godkända och spårbara.

Andra certiferingsorgan som jag själv känner mej trygg med, och vars riktlinjer jag förknipper med bra ekologisk hudvård och kvalitet, är bland annat Ecocert och Cosmebio.

Säkerligen finns det fler bra "märkningar" och ni får gärna tipsa om vilka!

1 kommentar:

 1. Hejsan!

  Hårdast krav har tyvärr inte Soil Association utan USDA. Soil Association tillåter t ex phenoxyethanol i sina hudvårdsprodukter. Det är en alkohol som inte har hittats i naturen. Den används som konserveringsmedel ensam eller blandad med t. ex. parabener. Kan ge kontaktallergi och kontakteksem.

  Enligt USDA:s National Organic Program (NOP), är inte matprodukter som är märkta med ordet "ekologisk" tillåtna att framställas i kemiska fabriker. USDA definierar syntetiska ingredienser som följer; en syntetisk ingrediens är en som har blivit förändrad med hjälp av en kemisk eller icke-biologisk process - med andra ord något som är "utvunnet ur" något annat. Kan man då märka en produkt som innehåller icke godkända syntetiska petrokemikalier eller oleokemikalier med ordet "ekologisk"? Enligt USDA:s ekologiska regler så kan man inte det.

  Kroppsvårdsprodukter absorberas, snabbt, via huden. Ungefär som när du äter mat. Det är inte nödvändigt att använda någon syntetisk kemikalie överhuvudtaget för att framställa kroppsvårdsprodukter.

  Det jag menar är att ekologiska ingredienser är oljor från växter eller extrakt eller andra oförfalskade jordbruksprodukter. Ekologiska produkter ska inte innehålla syntetiska ingredienser!

  Hälsningar Cina

  SvaraRadera