torsdag 7 januari 2010

Ekologisk hudvård - varför ska jag använda det?

Det händer då och då att mina kompisar undrar varför jag är så jobbig med att "bara" använda ekologisk hudvård.
Varför liksom?
Är det för att jag är en miljökämpe?
Är det för att jag vurmar för allt ekologiskt?
Eller är det för att vara lite "speciell"?
Nej. Förstås inte.
Att välja naturlig hudvård handlar för mig inte om ett personligt politiserande beslut, utan om ren och skär fåfänga.
Åtminstone i första hand.
Men sen går det liksom inte att undvika att det kommer en massa positiva effekter för omgivningen också, ja på köpet så att säga. Och det är förstås inte fel.


Något mer strukturerat skulle jag vilja uttrycka saken såhär.

Hudvård gäller kroppens största organ


För det första är huden kroppens största organ. Vi talar alltså om en del av din kropp som lever. Som andas. Liksom alla organ i kroppen måste du ta hand om din hud för att den ska må bra.
Jag ska ge ett exempel.

Att dagligen utsätta din lever för alkohol är livsfarligt. Det förstår en idiot.
Men att varje dag smörja in huden med produkter som späckats med farliga, syntetiska kemikalier är något många - i sin okunskap - tänker på som rena hälsokuren. Det är förstås skrämmande.

Forskning visar ex att mer än hälften av det vi smörjer in huden med absorberas av underliggande lager i huden. Tänk då på att många av den konventionella hudvårdsprodukterna innehåller kemikalier som bevisligen är allergiframkallande, cancerogena och hormonrubbande. Ämnen som du matar din kropp med dagligen om du använder icke - ekologisk hudvård.

Naturlig hudvård för hälsans skull


För det andra ser jag alltså ett starkt argument i att använda äkta ekologisk hudvård enbart för hälsans skull. Jag menar:ekologisk hudvård är ju fri från syntetiska kemikalier per definition. Att välja organisk hudvård betyder därför att du minimerar farlig påverkan på kroppen från dina älskade skönhetsprodukter. Det betyder att du väljer bort produkter inom traditonell hudvård som kan vara cancerogena, allergiframkallande eller hormonförändrande. Och det betyder främst, i all sin enkelhet, att du tagit ett beslut om att vårda din hud med
naturliga, organiska produkter som är goda mot din kropp.

Ekologiskt är bra för...ja just det...miljön!För det tredje så är det ju det här med miljön. Och jag antar att du redan vet om det. I dag är det ju liksom alltmänt vedertaget att ekologiska produkter gynnar miljön i form av bättre återvinnig, reduktion av giftiga utsläpp, klimatsmarta förpackningar osv.

Som jag ser det handlar det om en typisk winwin konsumtion. Samtidigt som jag ser bättre ut och får en underbar hud stärker jag också min hälsa och räddar miljön.

Tänk att skönhetsprodukter kan vara så....fantastiska.

2 kommentarer:

  1. Måste du skriva så långt? Det är intressant ändå, men jag har nog aldrig sett så maffiga inlägg. Det sista håller jag me om, verkligen.

    SvaraRadera
  2. Kul om ekomakeup, skoj me någon som kan det här!

    SvaraRadera